محصولی که با عنوان کابل خودنگهدار شناخته می شود در واقع نوعی سیم است که با هدف توزیع برق در سیستم های انتقال هوایی مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع از کابل ها از تعداد زیادی هادی تشکیل شده که کابل های خودنگهدار با هادی های آلومینیومی یکی از آن هاست، این کابل ها محکم به هم پیچیده شده اند و با استفاده از یک نگهدارنده روی پایه ها و دکل های توزیع برق نصب میشود. هادی کابل های خودنگهدار فشارقوی از فولاد و کابل های خودنگهدار فشارضعیف از آلومینیوم است.
با توجه به مزایای خوبی که این محصول دارد و برای درک این مسئله که کابل خودنگهدار چیست و چه استفاده ای دارد تا پایان مطلب همراه ما باشید.
چرا از کابل های خودنگهدار استفاده می شود؟
یکی از معضلاتی که در حوزه تامین انرژی با آن مواجه هستیم، تلف شدن برق است که معمولا برای رفع این مشکل به دنبال استفاده از تجهیزات مناسب هستیم.
اما وظیفه این کابل چیست؟ می توان انتظار داشت که در خطوط هوایی برقی که از این کابل استفاده می شود در مقایسه با سیستم های معمولی هزینه های مربوط به نگهداری، نصب و تلفات کاهش پیدا میکند.
با استفاده از کابل خودنگهدار امکان برق گرفتی تصادفی کاهش پیدا می کند و با پایین آوردن تلفات توان، شرایط بهتری برای سیستم توزیع ایجاد می شود.
از طرفی بسیار ایمن هستند و سوختگی ترانسفورماتور ناشی از رعد و برق را نیز کم می کنند.
به طور کلی مزایای استفاده کابل خود نگهدار چیست؟
- پوشش گسترده
- ایمنی در زمان اتصال کوتاه
- نصب آسان و قیمت مناسب
- تنظیم ولتاژ
کاربرد کابل خودنگهدار
با توجه به اینکه انواع مدل های این سیم برای خطوط هوایی کاربرد دارد بنابراین به صورت زمینی استفاده چندانی ندارد.
در مناطقی همچون جنگل های انبوه، مناطق ساحلی و تپه ای که معمولا دارای ناهمواری هایی است می توان از خطوط توزیع برق که دارای کابل خودنگهدار هستند، استفاده کرد.
موارد استفاده از کابل خودنگهدار چیست؟
- برقکشی منازل و مکانهای عمومی
- برای جلوگیری از خطر برقگرفتگی در کوچه های باریک و کم عرض
- استفاده از آنها برای خطوط مخابراتی
- به منظور ایمن کردن خطوط انتقال برق در ارتفاعات
- به کاربردن آن ها در سیستم های فشار ضعیف و قوی
انواع کابل خودنگهدار
اگر مایل باشید بدانید که انواع کابل خودنگهدار چیست، باید با توجه به تعداد رشته آن را طبقه بندی کنیم که شامل موارد زیر است:
- 5 رشته: در ساختار این مدل 3 رشته فاز، یک رشته روشنایی و یک رشته دیگر با نام نول نگهدارنده به کار رفته است. این نوع از کابل ها ایمنی بالایی دارند و قیمت آنها نیز مقرون به صرفه است.
- 6 رشته: جنس هادی مورد استفاده در این مدل کابل آلومینیوم است و برای سیستم های برق فشار ضعیف استفاده می شود.
- 4 رشته: اجزایی که در مدل 4 رشته بهکار رفته شامل فاز، روشنایی، نول و یک رشته مسنجر از جنس فولاد است و عایق بندی آن نیز با استفاده از پلیمر XPLE انجام میشود.
علاوه بر این موارد نمونه های 3 و 2 رشته نیز تولید و به بازار عرضه می شود اما بطور کلی در شبکه های توزیع برق استفاده از مدلهای 5 و 6 رشته بیشتر رواج دارد که جزء کابل های 3 فاز محسوب می شوند.
سایز کابل های خودنگهدار
معمولا برای تولید کابل های خودنگهدار، اندازه های مختلفی بر اساس میلیمترمربع در نظر گرفته می شود که برای انواع مدل هایی 6، 5، 4، 3 و 2 رشته تفاوت هایی دارد که به شرح زیر است.
6 رشته خودنگهدار:
- 25+25+35+35×3
- 25+25+50+50×3
- 25+25+70+70×3
- 25+25+95+95×3
- 25+25+120+120×3
5 رشته:
- 50+16+35×3
- 50+16+50×3
- 70+16+70×3
- 70+25+95×3
- 70+25+120×3
4 رشته:
- 16+16+25+25×1
- 25+16+35+35×1
3 رشته:
- 35-16+16×1
- 35-16+25×1
- 50-16+35×3
2 رشته:
- 16×2
- 25×2
مشخصات کابل خودنگهدار
علاوه بر سایزهای مختلفی که برای سطح مقطع کابل در نظر گرفته می شود، دیگر مشخصات کابل خودنگهدار چیست؟
به طور معمول فاکتورهای دیگری از قبیل وزن، مقاومت الکتریکی و استحکام کششی محاسباتی نیز از مشخصاتی است که برای انواع کابل خود نگهدار اندازه گیری می شود که وزن این محصولات به شرح زیر است.
وزن کابل خودنگهدار
وزن کابل های خودنگهداری که دارای تعداد رشته های متنوعی هستند را می توان با توجه به اندازه آن ها مشخص کرد که بر اساس Kg/Km بیان میشود.
نمونه های 6 رشته دارای وزن های زیر است:
- 806
- 946
- 1259
- 1619
- 1896
5 رشته:
- 684
- 803
- 1083
- 1362
- 1575
4 رشته:
- 397
- 469
3 رشته:
- 278
- 314
- 408
2 رشته:
- 131
- 203
قیمت کابل خودنگهدار
این نوع کابل ها در اندازه های مختلفی تولید می شوند که می تواند روی قیمت محصول تاثیرگذار باشد. در نظر داشتهباشید که مدلهای 2 تا 6 رشته از نظر قیمتی تفاوت هایی با هم دارند.
به طور کلی از سری عواملی که می تواند تعیین کننده قیمت این محصول باشد شامل مواد اولیه مصرفی و نوع کابل است.
راهنمای خرید و انتخاب کابل خودنگهدار
معمولا در زمان خرید به این مسئله دقت می کنید که فاکتورهای مهم برای خرید کابل خودنگهدار چیست؟
اجزای تشکیل دهنده این کابل شامل هادی، عایق، نوار جداکننده، شیلد فلزی و دیگر بخش ها است که می تواند از متریال متنوعی برای آن ها استفاده کرد و این مسئله روی انتخاب کابل اثر می گذارد.
باید در نظر داشته باشید که هنگام خرید این محصول حتما باید مشخصات فنی آن را به طور کامل بررسی کرده تا با توجه به نوع استفاد ای که دارید بهترین مدل را انتخاب کنید.
کابل کشی کابل خودنگهدار
برای آنکه از کابل خودنگهدار برای کابلکشی برق استفاده شود در ابتدا لازم است که با توجه به طول مسیر تعدادی تیر سیمانی جایگذاری شده سپس بر اساس آن متراژ کابل مورد نیاز اندازه گیری شود.
نکته مهم در انتخاب کابل خودنگهدار چیست؟ توجه به این موضوع که منطقه مورد نظر نیاز به کابل تک فاز نیاز دارد یا 3 فاز برای آن مناسب است.
بعد از مشخص کردن این مورد کابل خودنگهدار از طریق انواع کلمپ برق از سر تیر به کابل دیگر متصل میشود.
در انتهای هر خط نیز لازم است که از کلمپ برای ثابت کردن کابل استفاده کرد، در نظر داشتهباشید که کابل های مورد استفاده بین 2 تیر متوالی باید مستقیم باشد و از شکم دادن به آنها جلوگیری شود.
استاندارد کابل های خودنگهدار
استانداردهایی که برای استفاده از کابلهای خودنگهدار در نظر گرفته میشود به این صورت است که باتوجه به آنها کابلهایی با سطح مقطع های مختلف بر اساس محاسبات خاصی تولید می شود.
برای بررسی کیفیت و کارایی آنها نیز معمولا آزمون هایی انجام می شود که تعیین کننده محدوده دمایی قابل تحمل، مقاومت عایق ها و متریال مورد استفاده برای آنها است.
جمع بندی
در جواب این سوال که کابل خودنگهدار چیست باید گفت برای خطوط هوایی به منظور جلوگیری از بروز تلفات ناشی از برق گرفتگی از کابل هایی استفاده می شود که با استفاده از یک نگهدارنده به پایه وصل می شود. همچنین برای مطالعه تاریخچه کابل خودنگهدار به لینک ویکی پدیا مراجعه کنید.
انواع این کابل ها را میتوان با توجه به 2 یا 3 فاز بودن آنها و بر اساس تعداد رشته های مورد استفاده در تولید آنها طبقه بندی کرد.
از مشخصاتی که برای این محصول مهم تلقی می شود اندازه سطح مقطع، وزن و موارد دیگری است که با توجه به استانداردهای خاصی تعیین می شود.