تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل
اکثر افراد کابلهای ابزار دقیق و کابل کنترل را به دلیل ساختار مشابهشان در یک دستهبندی قرار میدهند. این در حالی است که، هر کدام از این کابلها کاربرد مخصوصی دارند. تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل ریشه در مدار و همچنین نحوه استفاده از هر کدام از آنها دارد. کابل ابزار دقیق در حقیقت به کابل چند هادی اشاره دارد که سیگنالهای الکتریکی کم توان را هدایت میکند و معمولا برای کنترل توان الکتریکی و مانیتورینگ بکار گرفته میشود.
در مقابل این نوع کابلها، کابلهای کنترل قرار گرفتهاند که ولتاژ و توان سیگنال هدایت شده آنها وابسته به کاربردشان، متفاوت است. کابلهای کنترل معمولا برای خروجی تجهیزات و همچنین مانیتور وضعیت استفاده میشوند. برای درک بهتر تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل در این مقاله از وبسایت شینا نوین با ما همراه شوید.
کابل ابزار دقیق چیست؟
کابلهای ابزار دقیق کابلهایی هستند که در ساختار آنها از هادی مس آنیل و عایق پس وی سی استفاده شده و بهصورت گرد یا تخت تولید میشوند. این کابلها انواع مختلفی داشته و معمولا در پالایشگاهها و پست برق، نیروگاهها و صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل ابزار دقیق درواقع کابلهای رسانای متعددی هستند که سیگنالهای الکتریکی کم انرژی را سیستمهای قدرت الکتریکی و فرآیندهایی که به آنها مربوط است استفاده میکنند. این کابل تا VDC 24 ولتاژ و تا mA 20 جریان را پشتیبانی کرده جهت کنترل جریان الکتریکی در تجهیزات مختلف، رلههای پی ال سی و دستگاههای میدانی به کار میرود. اکثر این کابلها در قطر 1.5 و 2.5 سانتیمتر تولید میشوند و از عایق و محافظ برخوردار هستند.
انواع کابل ابزار دقیق
در بحث تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل لازم دانستیم که به انواع این کابلها اشاره کنیم تا بهتر با آنها آشنا شوید. کابل ابزار دقیق انواع مختلفی داشته که عبارتند از:
- تک مفتولی
- تابیده منظم
- انعطافپذیر افشان
در واقع برای دستهبندی انواع کابل ابزار دقیق باید به نوع قرارگیری سیمها و محافظ به کار رفته در آنها توجه کرد. بر اساس قرار گرفتن رشته سیمها این کابل به انواعی که در بالا اشاره شد دستهبندی میشوند. بر اساس استاندارد محافظ نیز به انواع عایق پلی اتیلن و پی وی سی تقسیم میشوند.
کاربرد کابل ابزار دقیق
همانطور که در بخشهای قبل نیز به آن اشاره کردیم این کابل در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به انواع آنها هرکدام کاربردی متفاوت نیز خواهند داشت. کاربرد کابلهای ابزار دقیق عبارتند از:
- در اتوماسیون کارخانه مورد استفاده قرار میگیرند.
- قابل استفاده در برنامههای کنترل فرایند هستند.
- در تجهیزات انتقال مواد به کار میروند.
در ادامه به بررسی تفاوت دو نوع کابل ابزار دقیق is و nis پرداختهایم.
تفاوت کابل is و nis
از این کابلها که از کابلهای ابزار دقیق محسوب میشود در لوپهای IS مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی و تمهیدات لوپهای is، استفاده از آنها را در محیطهای خطرناک و قابل انفجار امکانپذیر کرده است. از لحاظ ساختار هر دو کابل is و nis در حال تکبر و مالتیبر در دسترس هستند. نکته مهمی که در مورد کابل is وجود دارد این است که ظرفیت خازنی و مقاومت آنها کم بوده، بطوریکه مقدار انرژی را محدود کرده و از ایجاد جرقه یا گرما در محیطهای خطرناک جلوگیری میکند.
این درحالی است که کابلهای nis در مصارف عمومی استفاده شده و ظرفیت خازنی nisو مقاومت بیشتری نسبت به is دارند. همین موضوع موجب عدم کنترل انرژی شده؛ بطوریکه در صورت پاره شدن کابل یا اتصال وایرهای این نوع کابلها، احتمال بروز حرفه وجود خواهد داشت.
از نظر ظاهری کابل is آبی کمرنگ و کابل nis خاکستری یا مشکی است. پوشش این کابلها نیز با هم متفاوت است و is از عایق پلی اورتان و عایق nis از پی وی سی تشکیل میشود. از کابلهای is به دلیل قابلیت جلوگیری از جرقه زدن، در محیطهایی که گاز و مواد اشتغالزا وجود دارد، استفاده میشود.
کابل کنترل چیست؟
برای درک تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل ابتدا باید هرکدام از این کابلها را بهصورت جداگانه بررسی کنیم تا بیشتر با آنها آشنا شویم. کابل کنترل که به کابل فرمان نیز شهرت دارد، ارسال فرمان برای کنترل تجهیزات مختلف در خطوط تولید صنعتی را امکانپذیر کرده و اجزا دستگاههای موجود در این خطوط را به هم متصل میکند.
کابل کنترل نیز از هادی تشکیل شده و با سایز، عایق و روشهای محافظتی مختلفی تولید و عرضه میشود. انعطافپذیری و مقاومت بالای آن در شرایط سخت صنعتی، از ویژگیهای بارز این کابل محسوب شده، ضمن اینکه ضد آب، ضد فرسایش و مناسب برای محیطهای داخل و بیرون ساختمان است.
انواع کابل کنترل
کابلهای کنترل نیز نظیر ابزار دقیق در انواع مختلف تولید میشوند تا آنها را برای کاربردهای متفاوت بهینه کنند. این کابلها عبارتند از:
- کابل افشان YY
- کابل سبکCY
- کابل محافظ SY
هر کدام از این کابلها دارای کاربرد خاصی بوده و اغلب برای مواردی نظیر کابل تامین ماشینآلات، کابل رباتیک و کابل موتور مورد استفاده قرار میگیرند. این کابلها بهعنوان کابلها چندهستهای، کابل کنترل انعطافپذیر و کنترلکننده نیز شناخته میشوند.
کاربرد کابل کنترل
کابل کنترل همانطور که ذکر شد از کاربردهای متفاوتی برخوردار است. این کاربردها عبارتند از:
- کابل افشان: برای کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
- کابل سبک: برای اندازهگیری و کنترل تجهیزات مربوط به خطوط مونتاژ و ماشینها کاربرد دارد.
- کابل محافظ: این کابل با مفتول سیم فولادی گالوانیزه معمولا برای محافظت مکانیکی بیشتر استفاده میشود.
نتیجهگیری
در این محتوا از وبسایت شینا نوین سعی کردیم تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل را بهصورت روان و قابل فهم شرح دهیم و از کاربرد و انواع هرکدام از این کابلها مطالبی را ذکر کنیم. شباهت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل موجب شده اکثر افراد این دو کابل را از هم تشخیص ندهند ولی تفاوتهای جزئی در ساختار این دو محصول وجود دارد که میتوانید با مطالعه مطالب ما در وبسایت شینا نوین، این تفاوتها را تشخیص دهید.
این تفاوتها موجب شده که هر یک از آنها برای محیطهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند. دلیل اشتباه گرفتن کابل ابزار دقیق با کابل کنترل آشنا نبودن شما با تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل است، مشاورین مجموعه ما همیشه آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه هستند و برای انتخاب درست و متناسب با نیازتان، راهنماییهای سودمندی ارائه میدهند.